Friday, April 24, 2009

konflik

bismillahirahmaanirrahiim..



Semua orang ada konflik (ayat dramatis memulakan esei)..begitu juga aku (menunjukkan kunci utama didalam esei)..bila orang terdekat mempunyai konflik dalaman mengheret aku untuk mempunyai konflik itu juga. Ya Allah..sungguh aku tak kuat untuk menyatukan mereka. Sungguh aku terasa dengan kedinginan mereka.jika ini penutup untuk kisah kami, aku harap masih ada jalan untuk menyatukan mereka. Walau ia pahit,walau ia pedih..seseorang mesti memulakan. Aku tak sanggup tengok seseorang makan hati (peribahasa) namun seseorang lagi tak menyedarinya. Aku terhimpit ya Allah..

sungguh kalau ada orang bertanya antara kemanisan berkasih atau persahabatan,lantang aku berbangga menyatakan pershabatan melebihi segalanya...

Monday, April 20, 2009

..rumah sakit..

bismillahirrahmaanirrahiim..

sekarang minggu final exam.tapi aku tengah rumah sakit. sebenarnya dah plan nak balik masa ada gap tapi sebagai student satu kos yang lecture tak pernah habis dan terpaksa di ganti dalam study week dan tengah- tengah gap final exam...aku terpaksa redha.!!!!!



pernah dengar tak lirik ini? best kan. sekali dengar masa tengah rumah sakit,,sayu je.aku baru plan nak tengok shaolin soccer dengan adik bongsu aku tue. tapi macam ini la..kita hanya boleh merancang. last- last aku dah give up nak balik. iye la rugi je. gap dah tak banyak tapi subject minggu depan ni killer pulak. adoi...

ok.aku nak review lirik atas jap

1: kasih Allah pada hambaNya

2:kasih ibu pada anaknya

3:kasih ayah juga pada anaknya

4:kasih kekasih,kawan,teman,lecturer,adik- adik..pakcik kafe,pakcik bas..etc

kalau tengok pada lirik memang masyuk lah. tapi sekarang ramai orang dah tak fikir kasih 1,2,3..paling penting no.4 tue, itu pun narrow lagi, yang kasih kekasih itu... aku ada terbaca satu artikel ini. berapa banyak gadis2 masuk pusat pemulihan untuk lahirkan anak2 yang tak sah taraf. statistik juga ada sebut jumlah yang masuk adalah berkadar langsung dengan selepas berlangsungnya sesuatu sambutan ala macam sambutan valentine day ke, new year ke..merdeka ke. konon macam upacara pecah dara lah. pastu, lepas 3-5 bulan mereka pun baru sedar diri dah ada seorang lagi makhluk bernyawa di dalam nya. itu lah anak2 yang pure, tak berdosa..tapi sayang tak sah taraf. nauzubillahi min zaalik.

apa pun bayi2 ini bernasib baik sebab akan dilahirkan dan di serahkan pada keluarga angkat. tapi ada juga mereka di buang, di campak, dibiarkan tepi tong sampah, stesen bas..ada dalam semak. macam buang najis je. ya Allah... teringat lagi aku pada satu gambar baby yang dibuang dalam semak, tanpa pakaian,dah meninggal,cukup sifat..dengan semut lagi...terlentang.itu pun nasib ada orang jumpa.kalau tak agak2 la anjing mana yang tak terliur tengok lauk depan mata tuh.adoi..sifat keibuan aku tersentuh.!!emo..

ok..apa kaitan dengan "rumah sakit" aku tuh.?miss home..

Friday, April 17, 2009

masa itu harta

Bismillahirrahmanirrahim..

Pernahkah kamu terfikir harta yang senang kita sia- siakan adalah MASA.Iye betul, ia adalah MASA. cuba renungkan kembali dalam 24 jam kita bernafas, adakah masa yang telah diberikan itu cukup - cukup dimanfaatkan.? Adakah hanya dibiarkan berlalu dengan pantas (menonton berulang- kali untuk pemahaman cerita pirates of carribean- versi dimana- jack sparrow- dibiarkan- berhalunisasi- dengan- black pearl- di- pulau- ketam, merendek- rendek di kb mall , tidur yang melampau- lampau dengan azam untuk hilangkan stress exam)wuhoh... bila ingat-ingat, banyak masa ku yang dibazirkan. Rugi2..Lagi- lagi dalam minggu exam ini.
Tapi pandangan dalam cara untuk memanfaatkan masa berbeza mengikut individu, ala macam beauty is in the eyes of beholder. subjektif. Ada orang menganggap penggunaan masa sangat penting.Jangan bazirkan untuk benda- benda sampingan, fokus pada matlamat hidup. Ada sesetengah pihak pula masa bersama kawan- kawan juga penting sebab masa ini la kita nak enjoy..Lagi ada yang menggunakan masa dia bermain game, tak kira minggu exam ke minggu balik kampung ke minggu orang tidur ke.Apa pun

Mari kita renungi surah al- 'Asr

"Demi masa. Sesungguhnya manusia itu berada dalam kerugian.Melainkan orang- orang yang beriman dan beramal soleh ,dan mereka berpesan- pesan dengan kebenaran dan berpesan- pesan dengan kesabaran"1-3

Ayat cukup jelas mengenai penggunaan masa. Masa jika digunakan sebaiknya boleh memberi impak yang besar. Cuba bayangkan 3 jam masa untuk jack sparrow dan gantikan ia dengan study epidemiology-yang- hampeh- tadi? Ok..mungkin sedikit ketidak-blur-an didalam dewan exam.
Dalam konteks ibadat pula, masa perlu dimanfaatkan sebaik- baiknya. Gunakan masa yang ada untuk mendalami lagi ilmu agama, hukum tajwid, memahami al-Quran.InsyaAllah, persoalan dimana masa kita di dunia di habiskan akan dapat dijawab sebaiknya disana nanti.

Q: Takkan lah semua waktu yang kita ada asyik nak pergi kuliah agama je. Kalau macam tu bila nak study, nak keluar enjoy?Boring laa
A: Ok.Nak enjoy ya...Oho,konteks ibadah itu sendiri adalah luas. Selama kita dekat dengan Nya itu adalah ibadah. Menuntut ilmu juga ibadah, merapatkan silaturrahim juga ibadah asalkan kita tidak bercampur yang halal dan haram. Apa- apa yang kita lakukan kerana Allah itu ibadah.InsyaAllah..

*setiap sesuatu yang dilakukan, hujungnya menanti sebuah pertanyaan...
(semoga diriku juga dirimu sentiasa dalam rahmat dan petunjuk Nya, insyaAllah)

Wednesday, April 15, 2009

final exam!!!

Bismillah.

Ok, sekarang aku dah mempunyai satu belog. Akhirnya, semua idea yang aku nak tulis dah hilang sebaik belog ini disediakan. Mungkin ini hikmah supaya aku ngak membuang masa mereka dan mengarang memandangkan aku ada paper esok.
okeh myself, please concentrate on bunches of your note.!!!

"When we are no longer able to change a situation... We are challenged to change ourselves"~ VIKTOR FRANKL

p/s: ada lebih kurang 23 nota untuk masa kurang dari 24 jam untuk subjek 3 kredit.. iye aku tahu.