Friday, April 17, 2009

masa itu harta

Bismillahirrahmanirrahim..

Pernahkah kamu terfikir harta yang senang kita sia- siakan adalah MASA.Iye betul, ia adalah MASA. cuba renungkan kembali dalam 24 jam kita bernafas, adakah masa yang telah diberikan itu cukup - cukup dimanfaatkan.? Adakah hanya dibiarkan berlalu dengan pantas (menonton berulang- kali untuk pemahaman cerita pirates of carribean- versi dimana- jack sparrow- dibiarkan- berhalunisasi- dengan- black pearl- di- pulau- ketam, merendek- rendek di kb mall , tidur yang melampau- lampau dengan azam untuk hilangkan stress exam)wuhoh... bila ingat-ingat, banyak masa ku yang dibazirkan. Rugi2..Lagi- lagi dalam minggu exam ini.
Tapi pandangan dalam cara untuk memanfaatkan masa berbeza mengikut individu, ala macam beauty is in the eyes of beholder. subjektif. Ada orang menganggap penggunaan masa sangat penting.Jangan bazirkan untuk benda- benda sampingan, fokus pada matlamat hidup. Ada sesetengah pihak pula masa bersama kawan- kawan juga penting sebab masa ini la kita nak enjoy..Lagi ada yang menggunakan masa dia bermain game, tak kira minggu exam ke minggu balik kampung ke minggu orang tidur ke.Apa pun

Mari kita renungi surah al- 'Asr

"Demi masa. Sesungguhnya manusia itu berada dalam kerugian.Melainkan orang- orang yang beriman dan beramal soleh ,dan mereka berpesan- pesan dengan kebenaran dan berpesan- pesan dengan kesabaran"1-3

Ayat cukup jelas mengenai penggunaan masa. Masa jika digunakan sebaiknya boleh memberi impak yang besar. Cuba bayangkan 3 jam masa untuk jack sparrow dan gantikan ia dengan study epidemiology-yang- hampeh- tadi? Ok..mungkin sedikit ketidak-blur-an didalam dewan exam.
Dalam konteks ibadat pula, masa perlu dimanfaatkan sebaik- baiknya. Gunakan masa yang ada untuk mendalami lagi ilmu agama, hukum tajwid, memahami al-Quran.InsyaAllah, persoalan dimana masa kita di dunia di habiskan akan dapat dijawab sebaiknya disana nanti.

Q: Takkan lah semua waktu yang kita ada asyik nak pergi kuliah agama je. Kalau macam tu bila nak study, nak keluar enjoy?Boring laa
A: Ok.Nak enjoy ya...Oho,konteks ibadah itu sendiri adalah luas. Selama kita dekat dengan Nya itu adalah ibadah. Menuntut ilmu juga ibadah, merapatkan silaturrahim juga ibadah asalkan kita tidak bercampur yang halal dan haram. Apa- apa yang kita lakukan kerana Allah itu ibadah.InsyaAllah..

*setiap sesuatu yang dilakukan, hujungnya menanti sebuah pertanyaan...
(semoga diriku juga dirimu sentiasa dalam rahmat dan petunjuk Nya, insyaAllah)

No comments: