Saturday, August 13, 2011

Kenapa duit ada ketka berusaha sahaja.

Assamualaikum dan selamat pagi kawang2!!

Ucapan hari ni: Sahur tak sahur puasa tetap ong ye!

Ok, lepas dalam 3 bulan, lebih kurang lah dah kerja. Income harus diperuntukkan untuk saving dan investment juga. Dengan semangat berkobar2 seperti 3 bulan bekerja, aku telah pergi ke Bank Islam. Nak cucuk2. Sampai je sana ada lah 2 orang Puan tengah duk promote pasal Takaful. Sebab sebelum tu dah frust buat talk kat UIA, aku pun layan lah agen Takaful nie.

Jarang je aku ni nak melayan orang, lagi agen2 insurans ni. Lainlah kalau agen tu adalah promoter makanan kat Tesco ke. Konpem round 2,3 kali area tu sebab nak suruh agen tu offer try rasa. Hehe.

Ok. Berdasarkan pengalaman aku yang tak amik kos finance ni. Skim ni quite good lah. Sebab dia ada peruntukkan sikit dari simpanan kita untuk disedekahkan. Maksudnya even kita dapat dividen, dividen tu telah di potong untuk disedekahkan. Maknanya kita saving duit setiap bulan dan sambil tu juga dalam diam2 kita dah bersedekah rupanya. Macam diam2 jatuh cinta edisi Ramlah Ram lah.

Lepas tu skim ni pulak memberi kelonggaran pada kita nak set berapa ringgit sebulan untuk kita saving. Dan dia juga cover insurans. Tapi tak dapat dipastikan apa yang dia cover dan lama mana. Dan tempoh matang skim ni adalah 3 tahun. Maknanya bila dah 3 tahun kita boleh lah nak withdraw. (explanation matang ni sebab aku andaikan pembaca adalah mereka yang tak amik finance juga lah). Juga tak dapat dipastikan skim2 lain matang berapa tahun. Ni bukan entry untuk compare antara skim ye. Kalau nak compare semesti lah skim cepat kaya juga lah nak menang kan.

Dan siapa nak? Mesti lah dah kerja ok. Atau pun tak kerja tapi dapat income tetap pun boleh la dop. Ok boleh contact Puan Ummi ye. 01309861498.

Dan servis percuma bila dah start contact2 dia, boleh dapat servis free menilik.

Puan Ummi: awak ni anak no berapa (stendek nak beramah mesra la kan)

Cik Tomoko: oh saya anak no 2

Puan Ummi: anak no 2 ni biasanya ada jati diri yang tinggi.

Cik Tomoko hanya sengeh.

Tetiba...

Cik Tomoko: anak no 2 ni biasanya jodoh dengan anak no berapa?(ok dah keluar angin nak beramah mesra dia)

Puan Ummi: biasanya anak no 5.

..Alang2 dah mesra kan. Ok done.

BTW, siapa anak no 5? Bukan ada anak 5 orang yer. Bukan.

No comments: