Thursday, June 14, 2012

Bola ke hape tidur tetap diutamakan

Euro 2012 ni buat aku teringat memori tengok Euro 2008 kat hotel somewhere in Jerteh. Plan nak tengok final sama2 jadi budak bilik sebelah akan menyusup bilik kami yang jadi port  pukul 3 pagi sebab konon2 tak boleh setinggan lah. Jadi sebab nak feel seludup2 sama macam zaman asrama dulu gigih budak bilik sebelah bangun pagi2 bawak bantal ketuk2 bilik kami then masuk bilik hanya untuk menyelit dalam selimut tidur berjemaah sampai subuh.

Tengok berita je result malam tu. Ceh.

Saturday, June 9, 2012

2 cents.

Assalamualaikum wbt

Mari letak point sahaja sebab kalau nak buat karangan macam nak kena fikir tatabahasa dan penanda wacana yang betul pula.

1. Kalau perasan lah, Malaysia ni macam dah tak selamat kan. Ada je kes culik, rompak, bunuh, ragut, rogol dan etc (mari gelarkan mereka 6jahanam). Latest yang Chinese girl kena culik di Curve dan cerita macamana dia struggle nak lepaskan diri. Dan imagine kalau diri sendiri kat tempat dia dan rasa..sangat bertuah kalau being crazy on the right time. Tapi kalau tak?..~ok tak nak imagine dah~

Dan dari perspektif 6jahanam ni. Sebab apa jadi sangat berani nak buat jahat depan  orang ramai, open place bukan lagi di tempat2 ladang kelapa sawit dan ladang tebu? kenapa? kenapa? bakpo??~emosi dimasukkan disini~

Sebab THE LAW! Macam kalau ditangkap boleh dijamin. Kena penjara, boleh dibayar denda..upah peguam terhebat. So what? Money boleh dicari maaa.......TAK TAKUT!!

Memang lah ladies, kids even men kena berwaspada keluar rumah, tapi kalau si 6jahanam ni berani, dalam rumah pun boleh jadi maaa..so soal disini adalah KEBERANIAN 6jahanam tersebut. Bila fikir hari2 baca berita macam ni, mungkin..mungkin sesuatu perlu dibuat dengan sistem perundangan kita. Something has to be polished.and it is THE LAW.noktah

2. Belia harapan negara. Pernah dengar tak slogan hikmah ni. Jadi kalau dah ada slogan ni boleh faham la kan belia hari ini lah yang akan pegang dan rule negara Malaysia tercintak nanti. Siapa mereka dan bagaimana mereka dibentuk, mereka itu lah orang yang akan rule the country nanti. Lepas faham boleh pandang sekeliling dan pandang belia Malaysia hari ini.

Apa jadi dengan himpunan jutaan belia? Macamana pasal artis dan pergaulan bebas. Macaman boleh tunjuk pemimpin live pakai rantai dan macam tu boleh ke? Macamana artis kpop menjolok mata. Macam tu boleh ke? Macamana pagi2 buka tv tunjuk akak2 menari2 aerobik yang sungguh menggoda tu di Himpunan Jutaan Belia. Macam tu ke nak membentuk. Macam mana pengisian rohani tidak di highligt kan?

Macamana nak membentuk belia yang takut kan dosa kalau guna acuan macam ni wahai pemimpin?

Ini bukan shallow mind tapi hiburan dan maksiat sudah banyak. Bila nak kurang kan? Boleh tak difikirkan caranya wahai pemimpin.

The Reflection. Bad or good.
Kadang2 takut dengan hari ini, bila hari ini dosa dianggap benda remeh.

Hari2 senak otak bila baca paper. Risau.





Saturday, May 19, 2012

Red is always Warrior.

Assalamualaikum

Yeh semua orang! Malam ni tengok bola ye..Dan sokong la Red Warriors!

A few updates for this 2 months on 'why my blog is sooo not updated!'

1. Saya stress! stress kerja..stress kerja dan stress kerja! Saya bagaikan kijang yang tersepit diantara 2 gajahs.Saya bagaikan kijang yang hidup segan mati tak mahu. Tapi this month gajah satu sudah mengalah. Jadi saya berjaya melangkah seiring dengan gajah.  Sebab tu sudah boleh tulis blog.

2. One day saya nak tulis blog tapi bila masuk blog tetiba layout untuk compose post sudah berubah. Saya macam eh eh..ni kena adakan minggu orientasi dengan design baru.So it took 2 months!

3. Oh ye..i have great weekend last month with my besties. Bila nak update tapi macam nak update entry bergambar ala ala wordless wednesday tapi tetiba pendrive tak ada dan gambar dekat member kat Bangi jadi macam eh malas la pergi amik eh tak yah update lah. Eh memang malas lah!

4. Jiwa kacau!

5. Jiwa kacau lagi sebab bila gajah satu sudah boleh mengalah dengan gajah dua tetiba gajah satu pergi block facebook dan youtube. Dan macam what the heel...baik aku pergi update blog! So taaadaaaa!!Here is new entry!


Jersi ni tak cantik kan? Ada ke nama penaja lagi besar dari nama Kelantan tu sendiri. Tahu la ditaja tapi boleh tak kasi lagi cantik sikit. Belakang jersi lagi lah tak cantik!

Sekian.

Friday, March 23, 2012

Warna warni


Assalamualaikum everyone. Peace no war ok!

Sempena bulan ketiga tahun 2012 ini saya mahu anda semua makin bersemangat menempuh onak duri halangan dan juga ketidakpuasan jiwa kacau dan sebagainya. Sebab apa? sebab hidup ni ada warna warni. Tu pun nak cakap ke..

Mari kita sentap dengan berita ni.~~lari rumah ikot jantan dan buat drama macam diculik~~ itulah pasal suka tengok drama tanpa bimbingan. Budak2 macam ni kalau jumpa je terus lempang dua das, pasal dia tak kesian adik-adik dia yang trauma sebab tengok kakak diculik depan mata. Adoyaiii panjang akal pula budak ni buat drama..kalau lah kau panjang akal masa jawab esei PMR nanti ado jugak moleknya..

Sekarang ni musim bebudak perempuan gatal geletik ikot jantan ke hape hah? macam trend pulak. Bebudak sekarang tak sensitif ke perasaan reader newsfeed yang pergi kerja muka stress sebab fikir dunia sekarang makin bahaya dengan penculik sedang berleluasa padahal engkau yang merela hati buat drama. oooiii dik!!stress tau tak. Mahu jugak lempang tiga das kang..

Apa pun dik akak harap kes ni jadi turning point untuk awak jadi lagi matang. Apa kebenda nak hadap sangat jantan yang bukan suami kita tu dik. Banyak benda lagi dalam hidup selain couple dik oiii..keluarga ni jahat mana pun mereka tetap darah daging sendiri, ada apa dengan orang luar tu. Akak ni penah amik PMR, akak tahu la stress macamana..jangan buat drama sudah ler. Peace!

Wednesday, February 15, 2012

Make my day

Kadang2 hari saya macam gloomy. it is like when you woke up from sleep and something popped out in your head "lor dah pagi ke?nak gi kerja ke tak? kalau tak, nak bagi alasan apa..eh tak leh makan gaji buta.tak berkat..." and the popping thought always happen everyday!

jadi saya melangkah juga ke clinic. but if my patient was acting good like today he said "hey you look like a chinese.."

i macam dalam hati "yes!!!!"

dibibir pula cakap "of course la my grandma is a chinese."~~tetiba~ and it happened spontaneously.

and all the day i kept smiling in front the lappy.

lor..really make my day!~terus minum air kosong banyak2.psiko.

Friday, February 10, 2012

Kerana seringgit

Psiko betul bila ada seringgit dalam purse.

sebabkan seringgit ni, cafe2 terdekat tidak lagi kulewati.

Thanks seringgit.

i owe u 2 ringgit!

Friday, January 27, 2012

HambaMu

Tajuk entry adalah berdasarkan lagu yang saya mainkan berulang2 yang bertajuk HambaMu oleh Akhil Hayy and Mawi!! Hai World!

Okey update terbaru saya adalah saya berjaya pulang ke kampung cuti raya cina baru2 ni. Yela baru2 ni kan cuti raya cina. Pulang ke kampung sangat bermakna sebab tidak perlu lagi ber tongue twist dan juga saya jadi tidak perlu menghafal resipi bila teng teng teng buka mata dah siap hidangan di dapur halaman.oh heaven!

Entry ni saya dedicate pada follower dan juga pada pembaca sekali imbas. Sekali imbas mungkin beliau akan berada disini untuk kedua kali imbas dan seterusnya. Saya juga nak beritahu saya selalu ingin masuk kedalam mesin pemutar masa dalam laci nobita jikalau wujud lah dan replay saat2 indah dalam kehidupan saya bersama anda.ye anda!!sila lihat pada batang hidung anda dengan menjulingkan mata ditengah2 sekarang!

Saya juga ingin tegaskan bahawa saya sekarang sangat kehampaan dengan wang ringgit. atau mungkinkah wang ringgit hampa dengan sikap keborosan saya maka mereka mula menjauh, Tapi benda2 begini memang biasa terjadi di akhir bulan. Dear follower, jangan susah2 buat tabung" bersamamu Tomoko". Saya tak suka tapi jika ada cheque atas nama saya.ehem!!saya sangat suka.!!![pssst...Maybank ok?]

Siapa nak tengok pic terbaru saya??!!

Saya adalah seperti perwatakan Erra Fazira.ceteka ceteka.!

Tuesday, January 17, 2012

TONGUE TWIST

Hai semua. Bertemu lagi kita di alam maya.

Jadi hari ni hari selasa.Jadi kita akan bercakap pasal lidah pada hari selasa.

Disebabkan sekarang saya sudah bekerja di area KL, jadi saya mula mengubah dialek kelantan saya agar mudah difahami rakan2 yang berada di KL. rakan2 ni termasuklah patients, housmates, officemates, soulmate. Soulmate disini bermaksud calon2 yang nampak macam berkelayakan untuk menjadi soulmate.

Jadi saya fikir (fikir lagi..)~~ini membuktikan saya sentiasa berfikir untuk kemashalatan hidup.~~bertukar dialek adalah seperti memasak spageti oleh chef riz.senang!!

Tetapi keadaannya adalah seperti memasak gulai kawah campur asam jawa campur santan campur bunga kantan campur kacau2 sehingga empuk tunggu sehingga bergelegak dan eh ~~da tak ingat bahan apa lagi~~

Jadi ada beberapa scenario yang membuktikan ia adalah seperti memasak gulai kawah.

1) saya selalu di ejek suka makan tosei sebab selalu respon dengan word "toksei" as "taknak"

2) housemate saya meminta memberi kata2 semangat. Maka dengan semangat berkobar2 saya memberi semangat "koho kite rajin koho panda la nati". Housemate: koho?panda? eeee apa ni.....

3) tetiba malas nak taip.

ok tu saja. Selamat memasak gulai kawah.

Tuesday, January 10, 2012

Berfikir

Semalaman aku berfikir. My life is about same routine.

Jadi ia buat aku terfikir. kenapa? mengapa? kenapa aku berfikir begini. bukan ke semua orang ada rutin yang sama. Kerja dan balik dan makan dan menonton dan gelak2.

Jadi aku berfikir lagi. mungkin kah aku terlalu berfikir tentang rutin sampai terlupa menikmati setiap saat ketika berada dalam rutin tu.

Jadi aku come up dengan satu solution.

menikmati rutin itu

jadi aku tulis entry ini di waktu bekerja.

So i felt that i had rejoiced my routine ;)