Saturday, June 9, 2012

2 cents.

Assalamualaikum wbt

Mari letak point sahaja sebab kalau nak buat karangan macam nak kena fikir tatabahasa dan penanda wacana yang betul pula.

1. Kalau perasan lah, Malaysia ni macam dah tak selamat kan. Ada je kes culik, rompak, bunuh, ragut, rogol dan etc (mari gelarkan mereka 6jahanam). Latest yang Chinese girl kena culik di Curve dan cerita macamana dia struggle nak lepaskan diri. Dan imagine kalau diri sendiri kat tempat dia dan rasa..sangat bertuah kalau being crazy on the right time. Tapi kalau tak?..~ok tak nak imagine dah~

Dan dari perspektif 6jahanam ni. Sebab apa jadi sangat berani nak buat jahat depan  orang ramai, open place bukan lagi di tempat2 ladang kelapa sawit dan ladang tebu? kenapa? kenapa? bakpo??~emosi dimasukkan disini~

Sebab THE LAW! Macam kalau ditangkap boleh dijamin. Kena penjara, boleh dibayar denda..upah peguam terhebat. So what? Money boleh dicari maaa.......TAK TAKUT!!

Memang lah ladies, kids even men kena berwaspada keluar rumah, tapi kalau si 6jahanam ni berani, dalam rumah pun boleh jadi maaa..so soal disini adalah KEBERANIAN 6jahanam tersebut. Bila fikir hari2 baca berita macam ni, mungkin..mungkin sesuatu perlu dibuat dengan sistem perundangan kita. Something has to be polished.and it is THE LAW.noktah

2. Belia harapan negara. Pernah dengar tak slogan hikmah ni. Jadi kalau dah ada slogan ni boleh faham la kan belia hari ini lah yang akan pegang dan rule negara Malaysia tercintak nanti. Siapa mereka dan bagaimana mereka dibentuk, mereka itu lah orang yang akan rule the country nanti. Lepas faham boleh pandang sekeliling dan pandang belia Malaysia hari ini.

Apa jadi dengan himpunan jutaan belia? Macamana pasal artis dan pergaulan bebas. Macaman boleh tunjuk pemimpin live pakai rantai dan macam tu boleh ke? Macamana artis kpop menjolok mata. Macam tu boleh ke? Macamana pagi2 buka tv tunjuk akak2 menari2 aerobik yang sungguh menggoda tu di Himpunan Jutaan Belia. Macam tu ke nak membentuk. Macam mana pengisian rohani tidak di highligt kan?

Macamana nak membentuk belia yang takut kan dosa kalau guna acuan macam ni wahai pemimpin?

Ini bukan shallow mind tapi hiburan dan maksiat sudah banyak. Bila nak kurang kan? Boleh tak difikirkan caranya wahai pemimpin.

The Reflection. Bad or good.
Kadang2 takut dengan hari ini, bila hari ini dosa dianggap benda remeh.

Hari2 senak otak bila baca paper. Risau.





No comments: